Tourban projekt

A TOURBAN projekt célja egy transznacionális és ágazatközi együttműködés előmozdítása az európai városi turisztikai térségek fenntarthatósága felé, kihasználva a kis- és középvállalkozások kapacitásait és képességeit jó gyakorlatok átvételére, valamint innovatív megoldások kidolgozására, amelyek mind fenntarthatóbbá, mind versenyképesebbé teszik majd őket.

További célja elérni az európai idegenforgalmi vállalkozások alkalmazkodását a fenntarthatóbb, alacsony szén-dioxid-kibocsátású és erőforrás-hatékony üzleti modellekhez. Ezt a városi turisztikai térségekre gyakorolt növekvő látogatói nyomás kihívásainak megragadásával kívánja megtenni, a probléma által érintett európai városokban, mint például: Amszterdam, Barcelona, Koppenhága, Dubrovnik, Hamburg, Tallinn és Budapest.

További információk a projekt hivatalos weboldalán találhatók: https://www.tourban.eu/

Tourban szórólap
Tourban könyvtár
Mentor felhívás
Pályázati felhívás

A turisztikai kkv-k által elérendő konkrét célok, amelyek pénzügyi támogatást élveznek, a következők:

1. A turisztikai fenntarthatósági kihívásokkal kapcsolatos ismeretek megosztása- és cseréje, különös tekintettel a városi környezetre,

2. Hálózatépítésben való részvétel, valamint az ágazatközi és transznacionális együttműködés megkezdése,

3. Képességeik fejlesztése:

 • a zöld, éghajlatbarát technológiák hatékony innovációs motorjává válásában,
 • környezetbarát és/vagy társadalmilag felelős vállalkozássá alakulásban, nemzetközileg elismert tanúsítványok és címkék elfogadásával, megszerzésével,
 • fenntartható üzleti koncepciók elfogadásában,
 • olyan gyakorlatok végrehajtásában, melyek működésüket fenntarthatóbbá teszik, például a (műanyag) hulladékkezelés és a természeti erőforrások kezelése.

4. A fenntarthatóság és versenyképesség javítása a költségek csökkentésével, az erőforrás- felhasználás minimalizálásával, valamint új- és megnövekedett bevételi források fejlesztésével.

Időtartama: 30 hónap, kezdési ideje: 2020. október

Koordinátora: Barcelonai Kereskedelmi Kamara

További tagjai: Német Turisztikai és Fürdőkutatási Intézet, az Észt Kereskedelmi Kamara, a Bredai Egyetem, a Dubrovniki Fejlesztési Ügynökség, a koppenhágai Creative Business Network, a barcelonai B. Link Innovációs és Projektfejlesztő Ügynökség és a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ)

Teljes költségvetése: 1,3 millió €

Célcsoportjai: utazási irodák, tour operátorok, programszervezők, szállodák és egyéb szálláshelyek, illetve olyan kkv-k, akik képesek lehetnek a megcélzott eredmények eléréséhez valamilyen formában hozzájárulni.

Végterméke: 60 (köztük 7 magyar) képzésben részt vett cég esetleg egy új környezetvédelmi tanúsítvánnyal és olyan jó gyakorlatok, amelyeket a korábban említett városok alkalmaznak.

Megvalósítási helyszíne: Budapest

Közreműködők: Olyan helyi szereplők és kkv-k, amelyek közreműködhetnek politikai feladatok beindításában, végigvitelében.

A projektben való részvétel konkrét feltétele egy pályázati anyag benyújtása, melynek értékelése és elbírálása 3 fő kritériumon (és azon belül több alkritériumokon) alapul:

 • Kiválóság:

  Relevancia: a pályázóknak be kell mutatniuk, hogy javaslatuk miként célozza meg a város egy vagy több kihívását, és meg kell fogalmazni a zölddé/ erőforrás-hatékonnyá váláshoz szükséges igényeiket.
  Ambíció: a pályázóknak be kell mutatniuk, mennyiben haladja meg javaslatuk a jelenleg általában alkalmazott megoldásokat.
  Innováció: a pályázóknak ismertetniük kell a címkék/tanúsítványok, valamint a megoldások és egyéb gyakorlatok folyamatában alkalmazott innovációs elemeket.

 • Hatások:

  Környezeti / társadalmi / gazdasági hatás: a pályázóknak ismertetniük kell a megoldások alkalmazásának hatását környezeti, társadalmi és gazdasági (vagyis a potenciális versenyképesség javulásának) szempontból.
  Replikálhatóság: a pályázóknak be kell mutatniuk a megoldás replikálhatóságának szintjét az idegenforgalmi ágazatban.

 • Végrehajtás:

  Készségek és tapasztalatok: a jelentkező be kell mutassa portfólióját, bizonyítványát/ referenciáit, múltbeli eredményeit, valamint a projekt által érintett alkalmazottait.
  Stratégia: a pályázó be kell, hogy mutassa a projekt eredményének beépíthetőségét saját üzleti modelljébe illetve hosszú távú stratégiájába.
  Források: a pályázó be kell, hogy mutassa, hogyan hatna a projekt a költséghatékonyságára.

A pályázatok értékelése: minden kritériumra 0-5 pont kapható, ezen belül fél pontok is adhatók. Azok a pályázatok számítanak sikeresnek, melyek minden kritériumnál meghaladják a 3/5-ös küszöbértéket, valamint a teljes pontszámuk eléri a 10/15 értéket. A küszöbérték túllépése nem jelenti automatikusan a pályázat sikerességét. Átfogó (transzverzális) kritériumként az értékelők az ágazatközi és transznacionális együttműködések meglétét is pontozzák a pályázatok elbírálásakor.

A projekt várt eredményei:

 • Legalább 100 résztvevő bevonása egy transznacionális és ágazatközi vállalkozásokból, fenntarthatósági szakértőkből, idegenforgalmi szakemberekből, vezetőkből, influencerekből, és más kulcsfontosságú szereplőkből álló hálózatba, a fenntartható városi turizmus és a fenntartható turisztikai ipar elhivatottjai közé.

 • „A fenntartható városi turizmus fellendítése” program kialakítása tapasztalt üzleti támogató szervezetek (BSO-k) által, idegenforgalmi szakértők együttműködésével. Támogatás nyújtása a fenntartható megoldások, gyakorlatok és tapasztalatok elfogadásának elősegítésére.

 • Több, mint 140 kkv jut bővebb információhoz és válik felkészültebbé a fenntartható stratégiák és körforgásos gazdasági gyakorlatok alkalmazására.

 • Egy Innovációs Laboratórium létrehozása és egy befektetői pályázat, melyben legalább 120 kkv vesz részt a partnerországokból.

 • Legalább 60 kkv részesül a fenntartható stratégiák alkalmazására (beleértve az Európai Unió tanúsítási rendszereinek, mint például az EU ökocímke és az EMAS, valamint a körkörös gazdaság gyakorlatának elfogadását) célzott támogatásban és segítségnyújtásban.

 • A projekt eredményeként legalább 22 transznacionális és/vagy ágazatközi partnerség alakul ki az idegenforgalmi kkv-k között.

 • Egy e-kézikönyv megírása „Útmutató a turisztikai kkv vezetők számára a fenntartható városi turizmusról” címmel.