Egy újonnan közzétett jelentés szerint a közvetlen külföldi befektetések (FDI) a globális turisztikai ágazatban a nemzetközi turistaérkezések folyamatos fellendülésének köszönhetően kezdtek visszatérni a COVID-19 világjárvány idején tapasztalt mélypontról. Az fDi Markets és az UNWTO nemzetközi turisztikai adatain alapuló jelentés átfogó áttekintést nyújtott a turisztikai ágazatban jelenleg zajló befektetési ciklusról, a befektetési adatokat régiók, szegmensek és vállalatok szerinti bontásban. A jelentés főbb megállapításai a következők:
– A turisztikai klaszterben mind az FDI-projektek száma, mind a munkahelyteremtés aránya 23%-kal nőtt, a 2021-es 286 beruházásról a 2022-es 352-re. A turisztikai közvetlen külföldi befektetésekben létrehozott munkahelyek száma ugyanebben az időszakban szintén 23%-kal nőtt, és 2022-re a becslések szerint 36 400-ra emelkedett.
– A turisztikai FDI-projektek vezető célrégiója 2022-ben Nyugat-Európa volt 143 bejelentett beruházással, amelyek becsült összértéke 2,2 milliárd dollár volt.
– Az ázsiai-csendes-óceáni régióba irányuló bejelentett projektek száma kismértékben, 2,4%-kal, 42 projektre nőtt 2022-ben.
– A 2018 és 2022 közötti időszakban a turisztikai klaszter összes projektjének csaknem kétharmadát a szállodaipar és a turizmus tette ki.
– A közvetlen külföldi közvetlen tőkebefektetési projektek 2021 és 2022 között 25%-kal nőttek.
„Az ágazat növekedésének és versenyképességének biztosítása érdekében jelentős beruházásokat kell eszközölni az oktatásba és a tehetségekbe a szakmai munkaerő képzettségének növelésével, valamint szakképzési és műszaki programok megvalósításával. Csak így tudjuk felvértezni a fiatalokat – akiknek csak 50%-a végzett középfokú végzettséggel – az ágazatban való boldoguláshoz szükséges tudással és képességekkel. Ezek a beruházások aztán előkészítik az utat egy olyan képzett munkaerő számára, amely képes lesz rendkívüli növekedést elérni, az innovációt ösztönözni, és a digitális technológiák átvételével növelni a turisztikai ágazat versenyképességét és ellenálló képességét” – érvelt az UNWTO főtitkára.
„Miközben az ágazat a fellendülés és a növekedés felé veszi az irányt, az UNWTO most minden eddiginél jobban előtérbe helyezi az innovációt, az oktatást és a stratégiai beruházásokat, mint az állandóan változó piaci dinamikához való újrakalibrálás és alkalmazkodás pilléreit. Egy sor kezdeményezés élén új készségekkel ruházzuk fel a szakmai munkaerőt a szakképzési és szakmunkásprogramok révén, minőségi munkalehetőségeket teremtve, és az egész turisztikai értékláncban növelve az átlagbéreket” – mondta az UNWTO ügyvezető igazgatója.
Az észak-amerikai és az ázsiai-csendes-óceáni régió egyenként három céggel járult hozzá a turisztikai közvetlen külföldi befektetések (FDI) top 10-es befektetői listájához 2018 és 2022 között. A top 10 többi tagja európai cégekből áll: a spanyolországi székhelyű Melia, a brit Intercontinental Hotels Group, a franciaországi Accor és a brit Selina szerepel a listán.