Tourban projekt

A TOURBAN projekt célja egy transznacionális és ágazatközi együttműködés előmozdítása az európai városi turisztikai térségek fenntarthatósága felé, kihasználva a kis- és középvállalkozások kapacitásait és képességeit jó gyakorlatok átvételére, valamint innovatív megoldások kidolgozására, amelyek mind fenntarthatóbbá, mind versenyképesebbé teszik majd őket.

További célja elérni az európai idegenforgalmi vállalkozások alkalmazkodását a fenntarthatóbb, alacsony szén-dioxid-kibocsátású és erőforrás-hatékony üzleti modellekhez. Ezt a városi turisztikai térségekre gyakorolt növekvő látogatói nyomás kihívásainak megragadásával kívánja megtenni, a probléma által érintett európai városokban, mint például: Amszterdam, Barcelona, Koppenhága, Dubrovnik, Kiel, Tallinn és Budapest.

A projekt eredménytermékei elősegíthetik a résztvevő desztinációk hosszútávú, fenntartható működését.

A konzorciumi partnerség tisztában van azzal is, hogy a fenntarthatósági és körforgásos stratégiák és gyakorlatok megvalósításához ágazatközi együttműködésre van szükség. A kkv-k azonban gyakran nem rendelkeznek az ilyen ágazatközi kapcsolatok kialakításához szükséges hálózattal, kapcsolatokkal és idővel.
Másrészt a turisztikai kkv-k számára új, gyakran láthatatlan kihívások és veszélyek jelennek meg. Ezek a kihívások főként a változó fogyasztói preferenciákból és az erőforrások szűkösségéből erednek. A vásárlási döntéseket befolyásoló érdekes tendencia a márka iránti bizalom, ami megmagyarázza, hogy miért kerülnek egyre inkább középpontba a működő turisztikai vállalkozások harmadik fél által végzett tanúsítási és címkézési programjai. Szintén figyelemre méltó a közszereplők és a magánszektor összehangolt erőfeszítése a világ számos részén az erőforrás-hatékonyabb modellek és a felelősségteljesebb termelési és fogyasztási minták felé irányuló új kötelezettségvállalások és szabványok elfogadása érdekében.

Ezek a tendenciák különösen fontosak a városi turizmusban, mivel rendkívüli turisztikai növekedést tapasztalnak, különösen Európa-szerte. A kutatások azt bizonyítják, hogy ez a konszolidált tendencia nagymértékben növeli a városokra nehezedő nyomást a turizmus és a dzsentrifikáció következtében bekövetkező városi átalakulások, valamint a városi turizmus egyéb negatív hatásainak, például a bizonytalan vendéglátóipari munkakörülmények kezelésében. A turisták és a szálláskapacitás drámai növekedése a nagy európai városokban (például Amszterdamban, Barcelonában, Koppenhágában, Dubrovnikban, Kielben, Tallinnban és Budapesten) a turizmus intenzitásának növekedéséhez vezetett, ami fokozza a városi (korlátozott) erőforrásokra nehezedő nyomást, és kihívást jelent a lakosok és a látogatók közötti együttélésre.
A fentiekre tekintettel a TOURBAN arra összpontosítja erőfeszítéseit, hogy a fenntartható városi turizmus és a KKV-k üzleti fejlődésének jelenlegi kihívásait kezelje a turisztikai látogatói nyomás korában.
További információk a projekt hivatalos weboldalán találhatók: https://www.tourban.eu/

Projekt partnerek

TOURBAN mérföldkövek

2023. február 28. – Az Acceleration Programme vége

2023. február 14-15. – Tourban Summit Dubrovnikban

2022. június 26-27.Investor Pitch Koppenhágában

2022. március 31 – április 1.Desing Thinking Lab Barcelonában

2022. március 1. – A Tourban Acceleration Programme hivatalosan is elindult! 60 lelkes KKV, köztük 7 magyar a városi turizmus kihívásai és vállalkozásuk fenntarthatósága köré építhetik innovatív projektjeiket.

Célkitűzések

A turisztikai kkv-k által elérendő konkrét célok, amelyek pénzügyi támogatást élveznek, a következők:

1. A turisztikai fenntarthatósági kihívásokkal kapcsolatos ismeretek megosztása- és cseréje, különös tekintettel a városi környezetre,

2. Hálózatépítésben való részvétel, valamint az ágazatközi és transznacionális együttműködés megkezdése,

3. Képességeik fejlesztése:

  • a zöld, éghajlatbarát technológiák hatékony innovációs motorjává válásában,

  • környezetbarát és/vagy társadalmilag felelős vállalkozássá alakulásban, nemzetközileg elismert tanúsítványok és címkék elfogadásával, megszerzésével,

  • fenntartható üzleti koncepciók elfogadásában,

  • olyan gyakorlatok végrehajtásában, melyek működésüket fenntarthatóbbá teszik, például a (műanyag) hulladékkezelés és a természeti erőforrások kezelése.

4. A fenntarthatóság és versenyképesség javítása a költségek csökkentésével, az erőforrás- felhasználás minimalizálásával, valamint új- és megnövekedett bevételi források fejlesztésével.

Időtartama: 30 hónap, kezdési ideje: 2020. október

Koordinátora: Barcelonai Kereskedelmi Kamara

Konzorciumi partnerek: B.LINK Barcelona Strategic Projects S.L. (B.Link), Institute for Tourism Research in Northern Europe (NIT), Estonian Chamber of Commerce and Industry (KODA), Breda University of Applied Sciences (BUAS), City of Dubrovnik Development Agency (DURA), Creative Business Network (CBN), Hungarian Hospitality Employers’ Association (VIMOSZ)

Teljes költségvetése: 1,3 millió €

Célcsoportjai: utazási irodák, tour operátorok, programszervezők, szállodák és egyéb szálláshelyek, illetve olyan kkv-k, akik képesek lehetnek a megcélzott eredmények eléréséhez valamilyen formában hozzájárulni.

Végterméke: 60, köztük 7 magyar fenntarthatóságot fejlesztő projekt, melyet a vállalkozások beépítenek jövőbeli működésükbe, ezzel is hozzájárulva a desztinációk fejlesztéséhez, zöldebbé tételéhez.

Megvalósítási helyszíne: Budapest

Közreműködők: Olyan helyi szereplők, hatóságok és kkv-k, akik közreműködhetnek a változásban, a desztinációk fejlesztésében.

Mit szeretnénk elérni?

A turizmus, a fenntarthatóság és a körforgásos gazdaság fő kihívásaival és bevált gyakorlataival kapcsolatos ismeretek megosztása és cseréje a hét krésztvevő városban.
Lehetőséget kínálni a turisztikai kkv-knak a nemzetközi hálózatépítő rendezvényeken való részvételre, valamint az ágazatközi és transznacionális együttműködések kezdeményezésére workshopok és releváns képzési anyagok révén.
Pénzügyi és üzleti támogatás nyújtása legalább 60 turisztikai kkv számára egy 12 hónapos Acceleration Programme keretében (kkv-nként legfeljebb 10 000 EUR).
A turisztikai kkv-k támogatása a legjobb gyakorlatok átvételében, beleértve a nemzetközileg elismert fenntarthatósági tanúsítványok és címkék, valamint a legfejlettebb technológiák megszerzését.
A turisztikai kkv-k és más szereplők képességeinek és készségeinek kihasználása olyan innovatív megoldások kifejlesztése érdekében, amelyek fenntarthatóbbá és versenyképesebbé teszik őket.
A fenntartható városi turizmus ösztönzése online közösségén keresztül, amely az ágazat valamennyi szereplője és érdekeltje számára nyitott, a városi turizmus fenntarthatóságát célzó transznacionális és ágazatközi mozgalom élére állítani Európa-szerte.

Képek a TOURBAN eseményekről