Mi a VIMOSZ?

A Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) a turisztikai szakma munkaadóinak „hangja”, a versenyszféra érdekképviseleti szövetsége a munkavállalók és az államigazgatás felé.

Legfőbb célja a fenntartható és turizmusbarát makrogazdasági környezet kialakítása, a szakma versenyképességének javítása.
A szervezetnek több mint 50 tagja van, köztük olyan alágazati szövetségek is, mint pl. az MSZÉSZ, a MUISZ vagy a FATOSZ, közvetett tagsága így 1500 közeli. A VIMOSZ a következő ágazati területeket fedi le: szálláshely szolgáltatás, kereskedelmi vendéglátás, közétkeztetés, utazásszervezés- és közvetítés, oktatás.

Közvetlen tagjaink munkaadói együttesen körülbelül 20 000 főt foglalkoztatnak, a közvetettel együtt ez a szám 60 000 főre tehető.

A Szövetség emellett az Ágazati Kollektív Szerződés munkaadói aláírója, az Ágazati Párbeszéd Bizottság munkaadó tagja, melynek feladata a munkabéke fenntartása. Ennek alapján tagja az ágazat két Európai Párbeszéd Bizottságának is (HOTREC-EFFAT és FoodServiceEurope-EFFAT). Így nemzetközi szervezeteken és testületeken keresztül is lehetőségünk van képviselni az ágazat érdekeit.

A turisztikai munkaadói szövetség elnöke 2013 óta Gál Pál Zoltán.

A turisztikai ágazat, amelyet a VIMOSZ képvisel

  • A KSH számai alapján a turizmus gazdasághoz való közvetlen hozzájárulása a GDP 8,3%-a, a közvetett hatásokkal együtt a hozzájárulás a GDP 10,7%-a.

  • A turisztikai ágazatokban 449 ezer fő dolgozik, ami a munkahelyek 10%-át jelenti. A közvetlen és közvetett hatásokat összesítve a nemzetgazdasági foglalkoztatottság 13,3%-át adja a turizmus.

  • A vendégek száma 2019-ben 13 millió fő, az általuk eltöltött vendégéjszakák száma 32 millió éjszaka volt (2019 év eredményei).

A Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia célkitűzése 2030-ra, hogy 450 000 fő dolgozzon az ágazatban és a GDP 16%-át adja a turizmus.