Meghívottjai voltunk a Reuter’s szervezésében egy videókonferenciának Bryan Chesky-vel, az Airbnb alapító társtulajdonosával és vezérigazgatójával. A beszélgetésen elmondta, hogy cégcsoportjukat is megrázta a Covid válság, 2 milliárd USD adósságot halmoztak fel, ennek egy jó részét a foglalások visszafizetéséből. Ugyanakkor 2020 harmadik negyedéve már a cég legprofitábilisabb negyedévének bizonyult. A közelmúlt tapasztalatai és aktuális adataik alapján szerintük az alábbi trendek következnek a világ turizmusában:

  1. A válságidőszakban a cégek megtanulták, hogy a drága és sok időt igénybe vevő üzleti utazások elég jól pótolhatók a videókonferenciákkal. Ennek alapján már soha nem fog visszatérni a korábbi szintre az üzleti utazások mennyisége.
  2. A legnépszerűbb utazási módnak a városokból történő kizajlás bizonyul majd nemzeti parkok, természetvédelmi területek, egyéb kevésbé frekventált szépségek felkeresésével.
  3. A tömegturizmus helyett a „jelentést” kereső turizmus lesz jellemző. A megkérdezettek 54%-a már most így tervez utat, itt jellemzővé válhat a barátokkal, családdal történő együtt mozgás, de többféle érték keresése és meglátogatása céljával.
  4. Megtörténik az utazási célok redisztribúciója, a világban nem 50 város lesz kiemelt célállomás, hanem legalább 1 000 fontos város-célpont kerül a választandók közé.