A sok-sok negatív hír után a szállodaóriások már kezdenek pozitív fejleményekről is beszámolni és optimistán néznek a jövőbe. Szokásos év eleji nyitó sajtóközleményében az Accor is megemlékezik az elmúlt év példátlan kihívásairól, de mindezek ellenére folytatta növekedését a 2020-as évben is, ami stabil alapokat képez a 2021 évre tervezett még számottevőbb fejlesztési programhoz. A csoport globális fejlesztési vezérigazgatója elmondta, hogy a közeljövőjük jórészt a lifestyle szállodakategória rendkívüli megerősödéséről fog szólni. Ez a szegmens jelenleg 5%-át adja a csoport éves árbevételének, de a fejlesztések 25%-a e területen fog történni és 2023-ra megháromszorozódik az ide tartozó szállodák száma. Az Accor nagy reményeket fűz Ennismore csoporttal létrehozott közös vállalkozásához és az ide tartozó Hoxton, Gleneagles, Delano, SLS, Mondrian, SO/ Hyde, Mama Shelter, 25hours, 21c, Museum Hotels, TRIBE, JO&JOE, Working From_ szállodákat az Ennismore alapítójával közösen fogják fejleszteni világszerte. Rendkívül nagy hangsúlyt fektetnek luxusrészlegük bővítésére, ahol a Raffles, Fairmont és a Sofitel készül sok-sok nagy szabású nyitásra, de igazán extravagánsnak ígérkezik a katari a Banyan Tree Doha szálloda. Csoport szinten alapkövetelménnyé vált, hogy valamennyi új szállodájuk az Accor ALLSAFE higiéniai és tisztasági címkéjének megfelelően lesz csak beüzemelhető.

Az Accornak 110 országban több, mint 5 000 szállodája és 10 000 vendéglátóhelye van, 300 000 alkalmazottal. Az Ennismore 12 márkaneve alatt jelenleg 73 szállodát üzemeltet, de további 110 szálloda áll előkészületben, 70 újabb hotel és 150 étterem előkészítése pedig tárgyalás alatt áll. Az Ennismore szerepel a világ leggyorsabban növekvő és leginnovatívabb cégeivel foglalkozó valamennyi számottevő lista előkelő helyein. A létrehozott közös vállalkozással évi 15 millió euró megtakarítást remélnek a szinergiák eredményeként és már középtávon 100 millió euró EBITDA származhat a lifestyle szegmensből.

A Marriott globális fejlesztési vezérigazgatója szintén hasonló tendenciákról tudott beszámolni. A világ 132 országában 30 brandjéhez tartozó 7 500 szállodával jelenlévő szállodaóriás csak az ázsiai-és csendes-óceáni térségben 75 új szállodát nyitott csak 2020-ban és az előkészületben lévő szállodai szobák száma 27 000-rel bővült a mély válságévben. 2021-re ugyancsak e térségben 100 újabb szálloda megnyitását tervezik, így Kínában meg fogják haladni jelenlétükkel a 400 szállodát és csak Sanghajiban több, mint 50 szállodájuk lesz.