Szeptember 18-19-én Budapest adott otthont a PLAN’EAT projekt ötödik konzorciumi ülésének, ahol szövetségünk is részt vett, és amelyen az európai partnerek a fenntartható élelmiszerrendszerek fejlesztésének kihívásairól és lehetőségeiről tanácskoztak. Az esemény célja az volt, hogy a projekt előrehaladását és a következő lépéseket áttekintsék, valamint hogy a résztvevők közösen dolgozzanak a fenntartható élelmiszer-fogyasztást és -termelést támogató beavatkozásokon.

Az első napon a munkacsoportok helyzetjelentése után a konzorciumi tagok a mikro-, mezo- és makroszintű fejleményeket tekintették át. A délután folyamán három különböző workshop zajlott, ahol a résztvevők a szakpolitikai csúcstalálkozók egyes lépéseit próbálhatták ki, hogy az élő laboratóriumok (LL) vezetői jobban megértsék a döntéshozatali folyamatokat, valamint a mezo-szintű beavatkozásokhoz kapcsolódó kérdőíveket adaptálták az élelmiszerlánc szereplői számára, illetve a harmadik workshop a mikro-szintű beavatkozások szervezéséről és megvalósításáról szólt.

A második napon a résztvevők a fenntarthatósági szempontok érvényesítéséről, a diákok élelmiszer- és táplálkozási tudatosságának növeléséről, valamint egy webalapú étkezéstervező eszköz teszteléséről egyeztettek.