A Z generáció (16-29 évesek) étkezési szokásai és preferenciái kulcsfontosságúvá váltak a vendéglátóipar számára. Ahogy a közétkeztetési szektor folyamatosan fejlődik, egyre inkább elengedhetetlen, hogy a vendéglátósok megértsék ennek a generációnak az igényeit és elvárásait, hiszen ők jelentik a fogyasztói piac egyre növekvő és jelentős szegmensét.

Az egyik legmeghatározóbb szempont a Z generáció számára a kényelem. A kutatások alapján a fiatalok közel fele (42%) péntek esténként inkább otthonról rendel ételt, mint hogy étteremben vacsorázzon. A Covid-19 járvány hatásai megszilárdították ezt a tendenciát, így a házhoz szállítási és elviteles lehetőségek kritikus fontosságúvá váltak. Ez azt jelenti, hogy a vendéglátósoknak az online rendelési rendszerek fejlesztésére, valamint a hatékony kiszállításra kell koncentrálniuk, ha meg akarják nyerni ezt a generációt.

A költségek szintén kulcsszerepet játszanak a Z generáció döntéseiben. A felmérésben részt vevők 42%-a jelezte, hogy a költségek befolyásolják, visszatérnek-e egy adott helyre, elviteles rendelés esetén ez az arány 44%. Mindez arra utal, hogy a megfelelő ár-érték arány meghatározó szerepet tölt be az étkezési döntésekben, így az íz önmagában nem elég – a költséghatékonyság is elvárás.

Az egészség és fenntarthatóság szintén fontos szempontok a Z generáció számára. A kutatás szerint a válaszadók 33%-a fenntarthatósági szempontokat is figyelembe vesz az ételválasztás során. Emellett egyre több fiatal követ flexitáriánus étrendet, amely a növényi alapú és vegetáriánus lehetőségekre helyezi a hangsúlyt. A fenntarthatóságra való törekvésük támogatása érdekében a vendéglátósoknak érdemes környezetbarát csomagolást és helyben beszerzett alapanyagokat használniuk.

Bár a Z generációt gyakran nevezik digitális bennszülötteknek, érdekes módon mégis nagyobb értéket tulajdonítanak a személyes ajánlásoknak. A barátok és családtagok ételajánlásai a válaszadók 93%-ának döntéseit befolyásolják, míg a közösségi médiát 48%-uk használja új helyek felfedezésére. A TikTok továbbra is a legmegbízhatóbb platform az ételajánlások terén (70%), ezt követi az Instagram (65%) és a YouTube (41%).

Ahhoz, hogy a vendéglátósok sikeresen megnyerjék ezt a generációt, fontos, hogy az étkezési élmények hitelesek legyenek. A Z generáció értékeli az olyan autentikus élményeket, amelyek koherens történetet tükröznek. Az éttermeknek olyan környezetet kell teremteniük, amely kulturális eseményeket, tematikus esteket vagy interaktív élményeket kínál, hogy vonzóbbá váljanak számukra.

A fenntarthatóság mellett a Z generáció nagy hangsúlyt fektet a rugalmas étkezési lehetőségekre is. Személyre szabható ételeket keresnek, például olyan koncepciókat, mint a „build-your-own bowls” vagy a testre szabható pizzák, amelyek megfelelnek az egyéni ízlésüknek és diétás igényeiknek. Ez a rugalmasság növeli a vásárlói elégedettséget és hűséget.

Végül, a Z generáció számára elengedhetetlen, hogy a vendéglátóhelyek átlátható kommunikációt folytassanak az ételkészítési módszereikről, fenntarthatósági gyakorlatukról és alapanyag-beszerzésükről. Az átláthatóság bizalmat épít, és segít a hosszú távú lojalitás kialakításában, amely elengedhetetlen a visszatérő vendégek megszerzéséhez (Public Sector Catering).