A fogyasztói bizalom csökkenése, az infláció növekedése, az orosz és az ukrán piac kiadásainak csökkenése, a hagyományos és a feltörekvő úti célokra gyakorolt hatás. Többek között ezekkel a következményekkel járhat az ukrajnai háború a nemzetközi turizmus idei fellendülésére a Turisztikai Világszervezet (UNWTO) jelentése szerint. „Még túl korai lenne felmérni az ukrajnai háború hatásait, de a nemzetközi turizmus számára komoly kockázatot jelent, amely késleltetheti az ágazat amúgy is gyenge és egyenetlen fellendülését” – figyelmeztet az UNWTO, amely két, egyáltalán nem biztató forgatókönyvet mutat be: a külföldi turistaérkezések 50-63%-os visszaesése 2019-hez képest. E tekintetben a konfliktus lassíthatja a kezdődő újraindulást, annak ellenére, hogy számos ország feloldotta vagy enyhítette a COVID utazási korlátozásokat.

A szervezet hat olyan hatást azonosít, amelyet a háború az ágazatra gyakorolhat:

  1. A turizmus gyenge és egyenetlen fellendülésének további kockázata.
  2. Utazási zavarok az orosz és ukrán piacokon, amelyek a globális turisztikai kiadások 3%-át, mintegy 14 milliárd dollárt tettek ki 2020-ban. Emlékezni kell arra, hogy 2019-ben a nemzetközi utazásokra fordított orosz kiadások 36 milliárd dollárt, az ukrán kiadások pedig 8,5 milliárd dollárt tettek ki.
  3. A fogyasztói bizalom csökkenése, különösen a kockázatra érzékenyebb piacokon és szegmensekben. Az Egyesült Államok és az ázsiai országok kiutazó piacai érintettek lehetnek, különösen az Európába irányuló utazások esetében, mivel ezek a piacok hagyományosan aggályosabbak vagy kockázatra érzékenyebbek.
  4. Hatás a hagyományos úti célokra, de a feltörekvő úti célokra is, különösen a szigetekre és a tengerparti úti célokra.
  5. A gyengébb gazdasági növekedés és a magasabb olajárak miatti növekvő infláció, a közelmúltbeli kamatemeléssel párosulva, ami magasabb fogyasztói utazási költségekhez és a vállalkozásokra, különösen a kkv-kra nehezedő nyomás növekedéséhez vezet.
  6. A fentiek együttesen veszélyt jelentenek a foglalkoztatásra és a turisztikai vállalkozásokra.