A Feedback EU környezetvédelmi szervezet szeptember 20-án közzétett jelentése szerint az EU több élelmiszert pazarol el, mint amennyit importál, és a termőhelyeken jelentkező veszteségek egyszerű visszaszorításával megállíthatná az élelmiszerár-inflációt. A tanulmány becslései szerint az EU-ban évente mintegy 153 millió tonna élelmiszert pazarolnak el, ami a korábbi becslések kétszerese és 15 millió tonnával több, mint amennyit behoznak. A jelentés szerint csak az EU-ban elpazarolt búza mennyisége megközelítőleg Ukrajna búzakivitelének felével és az EU egyéb gabonaexportjának negyedével egyenlő. Az Európai Környezetvédelmi Iroda (EEB), valamint 20 uniós ország 43 szervezetéből álló nemzetközi hálózat felszólította az Európai Bizottságot, az Európai Tanácsot, az Európai Parlamentet és az uniós tagállamokat, hogy támogassanak egy javaslatcsomagot, miszerint:

– Az EU tagállamai számára jogilag kötelező érvényű célokat vezessenek be annak érdekében, hogy 2030-ig együttesen 50%-kal csökkentsék az EU-ban az élelmiszer-veszteséget és -hulladékot.

– Ezek a jogilag kötelező érvényű célok a farmtól a fogyasztóig terjedő valamennyi élelmiszer-veszteség és -hulladék 50%-os csökkentését írják elő.

– Kezdeményezzék az élelmiszer-hulladék mérésének kiterjesztését az uniós tagállamokban az elsődleges termelés során betakarítatlanul hagyott vagy a farmokon feldolgozatlanul felhasznált élelmiszerekre is.