A Feedback EU és az Európai Környezetvédelmi Iroda (EEB) által az uniós tagállamok álláspontjáról közzétett felmérés kimutatta, hogy mely országok támogatják, illetve ellenzik az ambiciózus, jogilag kötelező uniós élelmiszer-hulladék-célkitűzéseket. Ezek a szervezetek dicsérték Romániát, Hollandiát, Luxemburgot és Észtországot, amiért „világelsőként” támogatják a tagállamok számára kötelező érvényű, célok bevezetését, amelyek 2030-ig 50%-kal csökkentik az uniós élelmiszerhulladék mennyiségét a gazdaságtól a fogyasztóig. Más tagállamok, például Ausztria, Dánia, a Cseh Köztársaság és Horvátország szintén támogatásukról biztosították a jogilag kötelező uniós élelmiszerhulladék-csökkentési célokat, de egyelőre elálltak attól, hogy egyértelműen támogassák az 50%-os csökkentést 2030-ig. Ezzel szemben Lengyelország, Málta, Szlovénia és Portugália jelenleg ellenzi, hogy az uniós tagállamok jogilag kötelező érvényű élelmiszer-hulladék-célkitűzéseket határozzanak meg. Görögország és Lettország jelenleg szintén ellenzi az 50%-os célértékek vagy a teljes ellátási láncra vonatkozó, a gazdaságtól a fogyasztóig terjedő célértékek meghatározását és inkább alacsonyabb célértékeket szeretne elérni az ellátási lánc csak korlátozott részeire vonatkozóan. Számos más tagállam jelenleg semleges vagy bizonytalan. Az eredmények a Feedback EU és az EEB által 2022 júniusa és szeptembere között az egyes uniós tagállamok élelmiszer-hulladék politikáért felelős minisztériumainak küldött felmérés eredményei. A Bizottság várhatóan 2023 második negyedévében tesz javaslatot az uniós tagállamok számára jogilag kötelező érvényű élelmiszerhulladék-célkitűzésekre.

Az EU csomagolásról és csomagolási hulladékról szóló rendelete november 30-án jelent meg. A várakozásoknak megfelelően a rendelet előírja, hogy 2030-tól minden csomagolás újrahasznosítható legyen és a műanyag csomagolásoknak újrahasznosított tartalommal kell rendelkezniük. A javaslat olyan rendelkezéseket tartalmaz, amelyek közvetlen hatással lesznek a közétkeztetésre is, nevezetesen az újrafelhasználási célok, bizonyos egyszer használatos csomagolások betiltása és az új zöld közbeszerzés-követelmények (GPP) terén.
Az újrahasználás és az újratöltés tekintetében a vonatkozó célok a következők:
– Hideg és meleg italok elvitelre (20% 2030-tól, 80% 2040-től)
– Elvitelre szánt készételek (10% 2030-tól, 40% 2040-től)
– Üdítőitalok értékesítése (10% 2030-tól, 25% 2040-től)
A csomagolások csak akkor minősülnek újrahasználhatónak vagy újratölthetőnek, ha megfelelő visszavételi és felhasználási rendszer van érvényben, míg az üdítős palackok újrahasználatához betétdíjas visszavételi rendszert kell létrehozni. Az információk szerint a tagállamok további célértékeket írhatnak majd elő, de az alkalmazottak száma és mérete alapján mentességet is adhatnak. A rendelet célja továbbá, hogy a HORECA szektorban betiltsák a helyiségen belül fogyasztott és töltött egyszer használatos csomagolásokat (pl. tálcák, poharak, fóliák, dobozok), valamint az egyedi adagokat tartalmazó ételízesítők, szószok és fűszerek egyszer használatos csomagolásokat. Végül a javaslat a GPP-re vonatkozó rendelkezéseket is tartalmazza. A rendelet előírja, hogy az ajánlatkérő szerveknek a benne foglaltakon túlmutató odaítélési kritériumokat kell beépíteniük a pályázatokba annak biztosítása érdekében, hogy a kiválasztott csomagolás a versenytárs csomagolásokhoz képest jelentősen kisebb hatást gyakoroljon. A Bizottság felhatalmazáson alapuló jogi aktust fog elfogadni a környezetbarát közbeszerzés minimumkövetelményeinek meghatározásáról. A javaslatot továbbítják az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak, amelyek a következő egy-két évben módosítják azt és tárgyalásokat folytatnak a végleges szövegről. A javaslat az elfogadást követően szinte azonnal hatályba lépne, bizonyos intézkedések hatályba lépésére pedig átmeneti időszakokat biztosítanának.