A D-Edge legfrissebb szállodai forgalmazási jelentése átfogó képet nyújt az elmúlt öt év online foglalási szokásairól, különös tekintettel a COVID-19 járvány okozta változásokra. A közel 5000 független szálloda és kisebb szállodacsoport adatai alapján összeállított jelentés fontos megállapításokat tesz:

A jelentés kiemeli a nemzetközi utazások fellendülését. A nemzetközi utazások 2023-ban Európában az online foglalási bevételek 69%-át teszik ki, míg Ázsiában ez az arány 18%. A szállodák digitális bevételi indexe (DRI) Európában 2023-ban 68%-kal nőtt 2019-hez képest, Ázsiában pedig 52%-os növekedés volt tapasztalható. Ez a növekedés nemcsak a járvány utáni helyreállítás eredménye, hanem azt is jelzi, hogy az átlagos tranzakciós árak emelkedtek, és a vendégek többet hajlandóak fizetni egy foglalásért.

Az átlagos napi árfolyamok (ADR) erőteljes növekedést mutattak, különösen az erős utazási kereslet és a magas átlagos tranzakciós árak (ATP) kombinációjának köszönhetően. Európában az ADR 33,8%-kal nőtt 2019-hez képest, míg Ázsiában 33,3%-os volt a növekedés. Míg Európában stabilizálódott az átlagos tartózkodási idő (ALOS), addig Ázsiában még nem sikerült teljesen visszanyerni a járvány előtti számokat. Európa ALOS-értéke 2023-ban elérte a 2019-es szintet, míg Ázsiában 7,0%-kal maradt el. A közvetlen foglalások piaci részesedése növekedett mindkét régióban, különösen Ázsiában, ahol az online bevételek jelentős részét (32%) már közvetlen foglalásokból szerezték be. Európában ez az arány 28,8%.

Európában továbbra is a Booking.com uralta az online disztribúciós teret, amely a szállodák online bevételeinek 43%-át termelte. A jelentés azonban a terjesztési csatornák újbóli diverzifikálódását jelzi, és a Booking.com 2023-ban némi teret veszít más OTA-kkal szemben. Ázsiában a közvetlen foglalások birtokolják a legnagyobb részesedést az online bevételekből. A közvetlen piaci részesedés területén regionális eltérések mutatkoztak, Európában az ötcsillagos szállodák mutatták a legmagasabb részesedést a közvetlen bevételekből, 38%-ot, míg a kétcsillagos szállodák az online bevételeknek csak 18%-át generálták közvetlen foglalásokból. Ázsiában a szállodai kategóriák közötti különbségek még nagyobbak voltak, az ötcsillagos szállodák az online bevétel 56%-át szerezték közvetlen foglalásokból.

Az utazók egyre korábban foglalnak, és a hosszú távú foglalások a bevételek jelentős részét teszik ki. Ez lehetőséget ad a szállodáknak az előrejelzésre és a bevételi stratégiák kidolgozására. Ugyanakkor a magas lemondási arányok továbbra is aggodalomra adnak okot mindkét régióban, ami kihívást jelent a bevételkezelés és az operatív tervezés szempontjából. Európában 2023-ban a foglalások 23%-át törölték, míg Ázsiában ez az arány közel egynegyed volt. A jelentés arra is rámutat, hogy bár a szállodaipar lenyűgözően helyreállt a járvány után, még mindig számos gazdasági és geopolitikai kihívással kell szembenéznie, amelyek befolyásolhatják a nemzetközi turizmus növekedését (PhocusWire).