Az ENSZ Turisztikai Világszervezete a UN Tourism a horvát kormánnyal és a Zágrábi Egyetemmel együttműködve egy fenntartható turizmusra összpontosító kutatási és fejlesztési központot hoz létre.

Horvátország jelenleg a Turisztikai Világszervezet turizmus és fenntarthatósági bizottságában tevékenykedik, amelynek 2019 és 2023 között az elnöke volt. A kormánynak a felelős és fenntartható turisztikai gyakorlatok előmozdításában elért eredményei mellett ez az egyértelmű vezető szerep és a Turisztikai Világszervezet alapértékeinek támogatása ideális helyszínné teszi Horvátországot egy olyan együttműködési platform befogadására, amely az innováció ösztönzésére és a pozitív változások katalizálására szolgál a turisztikai ágazatban.

Ez a mérföldkőnek számító központ a köz- és a magánszektor, a tudományos élet és a civil társadalom érdekelt feleinek bevonásával a turizmus előtt álló legkritikusabb kihívások közül néhányat fog kezelni, többek között a következőket:

  • A turizmus környezeti hatásainak csökkentése: A központ prioritásként kezeli a hulladéktermelés és a műanyaghasználat minimalizálására irányuló kezdeményezéseket, ezáltal mérsékelve a turisztikai tevékenységek környezeti lábnyomát.
  • A megújuló energiaforrások használatának és az energiahatékonyságnak a növelése: A megújuló energiaforrások használatának előmozdításával és az energiahatékony gyakorlatok bevezetésével a központ célja a turisztikai tevékenységekhez kapcsolódó szén-dioxid-kibocsátás csökkentése.
  • Az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás felgyorsítása: Felismerve az éghajlattal kapcsolatos kockázatok kezelésének sürgető szükségességét, a központ támogatja az alkalmazkodási stratégiákat a turisztikai célpontok és közösségek ellenálló képességének növelése érdekében.
  • A társadalmi fenntarthatóság és a helyi közösségek megőrzése: A központ a helyi közösségek kulturális örökségének és megélhetésének megőrzésén fog dolgozni a felelős turisztikai gyakorlatok és az előnyök méltányos elosztásának előmozdításával.
  • A tényeken alapuló politikai döntéshozatal javítása: Szigorú kutatás és adatelemzés révén a központ a politikai döntéshozók rendelkezésére bocsátja a hatékony politikák kialakításához szükséges bizonyítékokat, amelyek egyensúlyt teremtenek a turizmus fejlesztése és a környezeti és társadalmi szempontok között.
  • Releváns és naprakész kutatás biztosítása: A központ az élvonalbeli kutatás és a tudáscsere központjaként fog működni, amely a turizmus fenntartható fejlődéséhez szükséges időszerű meglátásokat és legjobb gyakorlatokat biztosítja (UN Tourism).