Újabb mérföldkő dőlt meg az Oktoberfesten. Először fordul elő, hogy egyes sörök ára meghaladja a 15 eurót. München városa alig 11 héttel az esemény kezdete előtt jelentette be a drasztikusan megemelkedett árakat. Egy nagy korsó sör az Oktoberfesten idén 13,60 és 15,30 euró közé kerül. Ez azt jelenti, hogy a fesztiválsör ára átlagosan 3,9 százalékkal emelkedik, és ezzel először lépi át a 15 eurós határt. Tavaly 12,60 és 14,90 euró között mozgott egy liter fesztiválsör ára. A város az Oktoberfest szervezőjeként ellenőrzi, hogy a vendéglátósok által kalkulált árak ésszerűek-e. A sörárak 2004 óta nagyjából megduplázódtak: 20 évvel ezelőtt egy korsó sör átlagosan 6,70 és 7,10 eruóba került.

A megemelkedett áraknak több oka is van, például a megemelkedett bérköltségek, a villamosenergia-költségek, a sátrak felállításának-és lebontásának költségei. A növekvő bürokratikus követelmények is nagy hatással vannak erre a területre (növekvő követelmények és dokumentációs kötelezettségek).

Az Oktoberfesten az alkoholmentes italok is drágábbak lesznek idén: egy liter víz átlagosan 10,48 euróba kerül, a limonádé 11,67 euróba. Vizet azonban ingyenesen is tölthetünk üvegeinkbe, melyre 10 ivókút áll majd rendelkezésre.

Az eseményre október 6-ig mintegy 6 millió látogatót várnak. Tavaly a legjobb időjárás mellett 7,2 millió vendég érkezett, ők 6,5 millió liter sört ittak meg (stern.de).