Az UNWTO legfrissebb adatai szerint a nemzetközi turizmus jó úton halad afelé, hogy az év végére visszanyerje a járvány előtti szint közel 90%-át. Az év első kilenc hónapjában becslések szerint 975 millió turista utazott nemzetközi szinten, ami 38%-os növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. Az UNWTO világturisztikai barométere megmutatja, hogy:

  • A világ úti céljai 22%-kal több nemzetközi turistát fogadtak 2023 harmadik negyedévében az előző év azonos időszakához képest, ami az északi félteke erős nyári szezonját tükrözi.
  • A nemzetközi turistaérkezések a harmadik negyedévben elérték a járvány előtti szint 91%-át, júliusban pedig 92%-ot, ami a járvány kezdete óta az eddigi legjobb hónap.
  • Összességében a turizmus 2023 január-szeptemberében a járvány előtti szint 87%-át érte el. Ez azt jelenti, hogy az ágazat az év végére majdnem 90%-ra áll vissza.
  • A nemzetközi turizmusból származó bevételek 2023-ban elérhetik az 1,4 billió USD-t, ami a 2019-es 1,5 billió USD-nek mintegy 93%-a, amit a célállomások 2019-ben kerestek.

Az UNWTO adatai szerint a nemzetközi turizmus szinte teljesen kilábalt a COVID-19 válságából, sok úticél elérte vagy meghaladta a járvány előtti érkezéseket.

A nemzetközi turizmus helyreállásában a Közel-Kelet jár az élen, 2023 szeptemberéig tartó kilenc hónapban a látogatók száma 20%-kal meghaladta a járvány előtti szintet. Európa, a globális célrégió legnagyobbja, 550 millió nemzetközi turistát fogadott, ami a világ összforgalmának 56%-át teszi ki. Ez a járvány előtti szint 94%-át jelenti. Afrika is erős teljesítményt nyújtott, visszaszerezve a járvány előtti látogatók 92%-át. Az amerikai kontinensre érkezők száma elérte a 2019-es év 88%-át. Ázsia és a Csendes-óceáni térség ugyanakkor vegyes képet mutatott, az összesített járvány előtti szint 62%-át érte el. Ezen időszak alatt erős kereslet mutatkozott a kiutazások iránt több jelentős forráspiacról, néhányan meghaladták a 2019-es szintet is. Németország és az Egyesült Államok 13%-kal, illetve 11%-kal növelték kiutazási költéseiket az előző év azonos kilenc hónapjához képest. Ugyanebben az időszakban Olaszország 16%-kal többet költött kiutazásra. Az iparági mutatók is pozitívak, erős légi utasforgalom és turistaszállások kihasználtságának növekedése figyelhető meg. Mindezek ellenére a turizmusnak még mindig szembe kell néznie gazdasági kihívásokkal és geopolitikai feszültségekkel.