A Tripadvisor az Ipsos MORI-val együttműködve közzétett egy új utazási trendekről szóló tanulmányt, mely feltárja, hogy a fogyasztók hogyan tervezik az utazást 2022-ben, illetve hogyan változott az utazással kapcsolatos attitűdjük és viselkedésük a pandémia előtti időszakhoz képest. Az öt nagy nemzetközi piacon (Egyesült Államokban, Egyesült Királyságban, Ausztráliában, Szingapúrban és Japánban) több mint 10 000 18-75 éves korosztály körében végzett felmérés a fogyasztói hangulatelemzést és a Tripadvisor keresési adatainak viselkedéselemzését ötvözi. A „Travel in 2022 – A Look Ahead” című tanulmány 2022-re vonatkozó legfontosabb megállapításai a következőek:

  • A turizmus erős fellendülésére jó kilátások vannak, mivel a felmérés válaszai azt mutatják, hogy a megkérdezett öt országban a 2022-es utazási szándék erőteljesebb, mint a 2019-ben, mind a szabadidős, mind az üzleti célú utak esetében. Emellett nagy kereslet mutatkozik az élmények iránt, és a megkérdezettek döntő többsége hajlandóak többet költeni az utazásra.
  • A megkérdezett országok utazóinak nagy része inkább belföldre, mint külföldre tervez utazni.
  • A megkérdezett utazók többsége új és különleges utazási élményeket fog keresni.
  • Bár a COVID-19 világjárvány egyes utazókra nagy hatással lehet, többségük a biztonsági protokollok, a karantén korlátozások és a tisztaság alapján választja ki úti célját.
  • Sok utazó nem szeretné, ha a turisztikai vállalkozások a pandémia lecsengése után megszüntetnék biztonsági intézkedéseiket, ami arra utal, hogy a maszk viselése és más kezdeményezések is velünk maradhatnak.

A turisztikai szektorban dolgozóknak kötelességük, hogy odafigyeljenek ezekre a változásokra, és készen álljanak a folyamatosan változó világhoz való alkalmazkodásra. Egyre nyilvánvalóbbá válik az, hogy az a mód, ahogyan egykor a világot látogattuk, ahogyan szállodát vagy túrát foglaltunk, és ahogyan éttermekben étkeztünk, megváltozott – talán örökre, és talán a jobbik irányba. A globális világjárvány emléke valószínűleg még évekig vagy évtizedekig befolyásolni fogja az utazási döntéseinket.