A turizmus történetének legnagyobb válsága a 2021-es évben is folytatódik. A Turisztikai Világszervezet (UNWTO) adatai szerint január és május között a nemzetközi turistaérkezések 85%-kal elmaradtak a 2019-es szinttől (65%-os visszaesést jelent 2020-hoz képest). A májusi fellendülés ellenére a COVID-19 változatok megjelenése és a korlátozások folyamatos bevezetése megnehezíti a nemzetközi utazások helyreállását, miközben a belföldi turizmus a világ számos részén továbbra is fellendülőben van. Az UNWTO legfrissebb adatai azt mutatják, hogy az év első öt hónapjában a világ úti céljai 147 millióval kevesebb nemzetközi turistaérkezést regisztráltak 2020 azonos időszakához képest, illetve 460 millióval kevesebbet, mint a pandémiát megelőző 2019-es évben. Ellenben az adatok májusban viszonylag kis mértékű növekedést jeleznek, ugyanis az érkezések 82%-kal csökkentek (2019 májusához képest), míg áprilisban 86%-kal estek vissza. A májusi enyhe emelkedő tendencia a fogyasztói bizalom megerősödésének és az egyes desztinációkban tapasztalható korlátozások enyhítésének köszönhető.

A vakcinázás ütemének felgyorsítása, a folyamatosan változó utazási korlátozásokkal kapcsolatos hatékony koordináció és kommunikáció, valamint a mobilitást megkönnyítő digitális eszközök fejlesztése kulcsfontosságú lesz az utazásba vetett bizalom helyreállításához és a turizmus újraindításához. A régiók tekintetében az Ázsia és a Csendes-óceáni térség szenvedte el a legnagyobb visszaesést: 2021 első öt hónapjában a nemzetközi érkezések száma 95%-kal mérséklődött 2019 azonos időszakához képest. Az érkezéseket illetően Európa regisztrálta a második legnagyobb csökkenést (-85%), amelyet a Közel-Kelet (-83%), az Afrika (-81%), és az Amerika nagyrégió (-72%) követett. Júniusban a februárban mért 69-ről 63-ra csökkent azon célállomások száma, ahol a határokat teljesen lezárták. Ezek közül 33 Ázsia és a Csendes-óceáni térségben volt, míg a jelenleg legkevesebb utazási korlátozással rendelkező Európában mindössze hét. 2021 májusáig az alrégiók vonatkozásában a Karib-térség (-60%) produkálta a legjobb relatív teljesítményt.

A nemzetközi turizmus lassan élénkül, bár a delta-variánssal kapcsolatos növekvő aggodalmak miatt több ország ismét korlátozó intézkedéseket vezetett be. A világszerte zajló oltási programok, a beoltott utazókra vonatkozó enyhébb korlátozások, valamint az olyan digitális eszközök használata, mint az uniós COVID-igazolvány azonban mind hozzájárulnak a turizmus fokozatos normalizálódásához. Ráadásul a belföldi utazás számos desztináció esetében a fellendülés motorja, különösen azoknál, amelyek nagy belföldi piacokkal rendelkeznek. Kínában és Oroszországban a belföldi légiutas-kapacitás már meghaladta a világjárvány előtti szintet, és az Egyesült Államokban is tovább erősödik a belföldi utazás.