A GS1 Magyarország, a CSAOSZ tagjaként, két új dokumentumot készített, hogy támogassa a hazai cégeket a visszaváltási díjas kormányrendelettel (450/2023. (X.4.)) érintett termékek forgalmazása során az elektronikus számla alkalmazásában.

A kormányrendelet értelmében az italtermékek értékesítéséről kibocsátott számlákon a visszaváltási díjat elkülönítetten, áfa hatályán kívüli tételként kell feltüntetni. Ennek támogatására a GS1 Magyarország központilag kiadott GTIN számokat tett közzé, melyek segítenek a visszaváltási díj megfelelő számlázásában. A részletes információk és a GTIN számok elérhetők a következő linken: GS1 Magyarország – Új GTIN számok segítik a visszaváltási díj számlán történő megjelenítését (gs1hu.org)

Az EDI számlákon a DRS díjtétel feltüntetéséhez szükséges az INVOIC EDIFACT D.01B alapú EANCOM 2002 szabvány használata, mivel az új kódértékek csak ebben a verzióban támogatottak. A GS1 Magyarország elkészítette a két verzió technikai különbségeit bemutató dokumentumot, mely az átállást segíti. További információk és a verzióváltással kapcsolatos hivatalos állásfoglalás az alábbi linken érhetők el: GS1 Magyarország – A GS1 Magyarország az elektronikus üzenetek fejlettebb, INVOIC EANCOM 2002 szabványára történő átállásra hívja fel a hazai alkalmazókat (gs1hu.org)