Az elmúlt évtizedben az EU-tagállamokban növekvő munkaerő- és készséghiány különösen a vendéglátóipart sújtja. Az Európai Bizottság 2024. március 20-án elfogadott cselekvési terve öt fő területre összpontosít:

  1. Alulreprezentált csoportok munkakeresésének támogatása.
  2. Készségek és oktatás összehangolása a munkaerőpiaci igényekkel.
  3. Munkakörülmények javítása.
  4. EU-n belüli munkavállalói mobilitás támogatása.
  5. Tehetségek bevonzása az EU-n kívülről.

Az European Year of Skills három kulcsfontosságú eredménye:

  1. A nemzeti, regionális és helyi szintek együttműködésének köszönhetően több mint 2000 rendezvényt szerveztek meg az egész kontinensen. Ezek az események az alulról szerveződő összejövetelektől kezdve az oktatási intézmények megnyitóin át, az ágazatspecifikus kiemelt eseményekig és nemzeti konferenciákig terjedtek.
  2. Az European Year of Skills jelentősen hozzájárult az uniós készségfejlesztési program végrehajtásához azáltal, hogy növelte annak ismertségét, és szilárd platformot biztosított az érdekelt felek bevonásához és a legjobb gyakorlatok cseréjéhez. Például a „Pact for Skills”, a program egyik kiemelt kezdeményezése 2024-ben 2500 tagot ért el, és 14 ipari ökoszisztémában 20 nagyszabású partnerséget hozott létre, elmélyítve a tudásfejlesztés és az innováció érdekében folytatott együttműködést és több képzési lehetőséget nyitva az emberek számára Európa-szerte.
  3. Az emberek bevonása kezdeményezések és kommunikációs kampányok révén. Többek között 69 millió embert értek el a közösségi médiaplatformokon keresztül, valamint 90 millió megtekintést olyan platformokon, mint a YouTube és a Twitch. A „Real People Real Skills” kezdeményezés több mint 200 magánszemélyt és érdekelt felet mutatott be, akik megosztották személyes készségeikről szóló történetüket.

A turisztikai ágazat szakképzésének és átképzésének támogatására az EU több finanszírozási lehetőséget kínál, mint az Európai Szociális Alap Plusz (ESZA+), az Erasmus+, valamint további programok, mint az Európai Regionális Fejlesztési Alap és az InvestEU (HOTREC).