A trend és F&B szakértők egyetértenek egy új trend megjelenésében: a snacking=snackelés már nem csak a gyorséttermekre jellemző, hanem egyre népszerűbb az éttermekben és a fine diningban is. A siker okai nyilvánvalóak: az egyik a mindennapi élet átalakulása, a kötöttségek feloldása. A másik tényező, hogy a snackek által kisebbek az adagok, és több dolgot is ki lehet ez által próbálni.  A trend további táplálásában a beszállítók, nagyvállalatok és szakemberek éppúgy döntő szerepet játszanak. A klasszikusok persze így is megmaradnak, mint a pizza, hamburger vagy a kebab.

A gasztronómia gyakran a „glocal” jelszó alatt szolgálja ki az ilyen trendeket, globális recepteket és helyi alapanyagokat egyesítve. Ezeket az ételeket kifejezetten kis tálkákban, sok tányérra szétosztva tálalják egy nagy tálon. Így igazán szemet gyönyörködtető, könnyű megosztani egymás között – és jól instagrammozható.

A klasszikus ételek veganizálása óriási jelentőséggel bír az egész élelmiszer- és snackágazat számára. A schnitzel vagy a kolbász például növényi alapanyagokból készül, és az eredmény lenyűgöző és ízletes – mint például a Deutsche Bahn fedélzeti bisztróiban felszolgált híres vegán currywurst. Olyan nemzeti konyhák is előtérbe kerülnek, amelyekben a hús mindig is csak alárendelt szerepet játszott. A Japánból, Vietnamból, Thaiföldről és Indiából származó receptek és készítmények a divatosak. A levantei specialitások, készítmények és ízek, mint például a humusz és a falafel, szintén szerves részét képezik a snack-szegmensnek. Ez egyrészt a különleges ízek és fűszerek örömének köszönhető. Másrészt nagyon egészséges ételekről van szó, amire a vendégek a koronavírus-járvány óta egyre nagyobb figyelmet fordítanak.

Az ilyen ételek elkészítése kicsit ellenállóbbá teszik a vendéglátást a munkaerőhiánnyal szemben is. Ugyanis az ilyen kézműves minőségű termékek elkészítéséhez aligha van szükség képzett személyzetre, ehelyett a hangsúly a kreatív prezentáción és a vendégek kiszolgálásán van. Természetesen az íznek és a megjelenésnek megfelelőnek kell lennie (food-service.de).