2024-től az éttermi étkezésekre visszatér a 19%-os áfakulcs, ami további áremelkedéseket eredményez. Az német Élelmiszer-, Ital- és Vendéglátóipari Szakszervezet (NGG) nem számít csődhullámra, noha az áremeléseket igazságtalannak tartják. A NGG szerint az adóemelés mellett más tényezők is szerepet játszanak az árak növekedésében, mint például az energiaárak és az infláció. A kormány remélte, hogy a vendéglátósok nem hárítják át azonnal a vendégekre az új költségeket, de az árak az elmúlt két évben jelentősen emelkedtek. Társszövetségünk, a Dehoga kampányt indított az áfaemelés ellen, de sajnos sikertelenül. Ha a vendéglátóhelyek az adókiigazítást áthárítják a fogyasztókra, az étlapokon szereplő árak 11,2%-kal emelkednek. Az NGG hangsúlyozza, hogy a jó szolgáltatásnak összhangban kell lennie a fizetésekkel és a minőségi alapanyagokkal.

Frankfurt vendéglátói vállalkozásai magyarázatot adnak az áremelésekre az áfaemelés miatt. 2024. január 1-jétől ismét a magasabb, 19%-os áfakulcs vonatkozik a vendéglátóiparban az élelmiszerekre. Az Initiative Gastronomie Frankfurt (IGF) kártyákat készít, hogy átláthatóvá tegye az áfaemelésből eredő ármódosításokat, és tájékoztassa vendégeit. A vállalkozásoknak a megemelkedett költségeik miatt szükséges az árak kiigazítása, mivel az ÁFA 19%-ra emelése gazdaságilag sok vállalkozást súlyosan érint. Az IGF szeretné bemutatni, hogy az étel eladási árának milyen része kerül az adóhivatalhoz, és hogyan alakulnak az egyéb költségek, például a személyi, beszerzési és bérleti költségek. A cél az, hogy megértsék, mennyi nyereség marad a jövedelemadó levonása előtt. Az IGF továbbá hangsúlyozza, hogy minden vállalatnak egyénileg kell újragondolnia saját árkalkulációját, figyelembe véve a változó fogyasztói magatartást és a bizonytalan hatásokat az éttermi látogatásokra. Az ágazatban alkalmazott módszerek közé tartozik a személyzet csökkentése, az áruk felhasználásának racionalizálása és a nyitvatartási idő rövidítése. Az IGF arra kéri a tagvállalatokat, hogy folytassák a megtakarítási lehetőségek keresését és pontosan számoljanak.

Van még ÁFA ötlet: Astrid Hamker, a Ludwig Erhard alapította CDU Gazdasági Tanács elnöke azt követeli, hogy a jövőben teljesen töröljék el az iskolai és bölcsődei étkeztetés ÁFÁ-ját.