Az Európai Turisztikai Bizottság (ETC) által közzétett „European Tourism Trends & Prospects” negyedéves jelentés legújabb kiadása alapján, az európai turizmus erőteljes fellendülést tapasztal az év első negyedévében, amelyben a külföldi érkezések és vendégéjszakák meghaladták a 2019-es szintet. A fellendülés főleg a Németország, Franciaország, Olaszország és Hollandia által táplált erős utazási keresletnek köszönhető. Az Egyesült Államok továbbra is Európa legfontosabb hosszú távú forráspiaca. Ugyanakkor az egyenlőtlenségek fennmaradnak a régiók és forráspiacok között, mivel bizonyos régiók még mindig küzdenek az ukrajnai konfliktus és más geopolitikai kockázatok miatt. A sportesemények, a nagy utazási kereslet és az infláció rekordszintre emelik a turisztikai kiadásokat. Franciaországban és Németországban várhatóan további növekedés lesz az olimpia és az Euro 2024 miatt. A turizmus számára továbbra is kihívást jelentenek az árak és a geopolitikai kockázatok, de a fogyasztói kereslet erős marad.

Az év eleji adatok azt mutatják, hogy a 2019-es szinthez képest a nemzetközi látogatószámok tekintetében a dél-európai úti célok vezetik a fellendülést, köztük Szerbia (+47%), Bulgária (+39%), Törökország (+35%), Málta (+35%), Portugália (+17%) és Spanyolország (+14%). Ezek az úti célok versenyképes árú nyaralási élményeket kínálnak, gyakran enyhébb téli hőmérsékletekkel kombinálva. A skandináv országok is a turisztikai aktivitás fellendülését tapasztalják, mivel a vendégéjszakák száma a járvány előtti szintek fölé emelkedett. Ez a növekedés különösen Norvégia (+18%), Svédország (+12%) és Dánia (+9%) esetében figyelhető meg. A nagy érdeklődés részben a téli sportturizmusnak és az északi fény varázsának köszönhető. Eközben a balti régió országai továbbra is lemaradásban vannak az ukrajnai háború okozta kihívások miatt: Lettországban volt a legalacsonyabb a járvány utáni nemzetközi érkezések száma (-34%), majd Észtország (-15%) és Litvánia (-14%) következik.

Az inflációs nyomás és a geopolitikai bizonytalanságok továbbra is jelentős aggodalomra adnak okot az európai idegenforgalmi ágazat számára. Az ukrajnai háború továbbra is hatással van az idegenforgalomra, különösen Közép- és Kelet-Európában. Eközben az Izrael és a Hamász közötti háború jelenleg jelentősen befolyásolja az Izraelből Európába irányuló utazásokat: az izraeli érkezések 54%-kal csökkentek a tavalyihoz képest az első negyedévben a jelentett úti célok között.

A fogyasztói adatok azt is mutatják, hogy az utazás 2024-ben is kiemelt fontosságú marad. Mind az Európán belüli, mind a hosszú távú turisztikai kiadások növekedtek 2024 elején. Az előrejelzések szerint az utazók idén 742,8 milliárd eurót költenek Európában, ami 14,3%-os növekedést jelent 2023-hoz képest. Ez az inflációnak és a változó utazási preferenciáknak egyaránt tulajdonítható, mivel az utazók potenciálisan a hosszabb tartózkodást vagy a változatosabb élményeket választják. Németország lesz az utazók kiadásainak fő forrása, amely 2024-ben az európai összkiadások 16%-át teszi ki.

Az idei nyár két nagyszabású sporteseményt hoz Európába: a franciaországi olimpiai játékokat és a németországi UEFA labdarúgó Európa-bajnokságot. Az előrejelzések szerint a beutazó költések növekedése Párizsban 13%-os, egész Franciaországban pedig 24%-os lesz a 2019-es szinthez képest. Az EB kevésbé koncentrálódik majd a német fővárosra, a játékok tíz városban zajlanak majd. Ez a várakozások szerint osztja a forgalmat, és minden résztvevő város jelentős növekedést fog tapasztalni a turisztikai bevételek terén (European Travel Comission).