Az ENSZ turisztikai adatai szerint január-márciusban több mint 285 millió turista utazott nemzetközi szinten, mintegy 20%-kal több, mint 2023 első negyedévében, ami alátámasztja, hogy az ágazat szinte teljesen kilábalt a világjárvány hatásaiból. A nemzetközi turistaérkezések 2023-ban a 2019-es szint 89%-át érték el, míg a turizmusból származó exportbevételek 97%-ot értek el, a közvetlen turisztikai GDP pedig elérte a 2019-es szintet. Az ENSZ turisztikai szervezetének 2024-re vonatkozó előrejelzése szerint a nemzetközi turizmus teljes mértékben helyreáll, és az érkezések száma 2%-kal a 2019-es szint fölé emelkedik. Főbb megállapítások a legfrissebb adatok szerint:

  • 2023-ban a Közel-Kelet lett a világ első régiója, amely visszanyerte a járvány előtti számokat (+22%).
  • Európa, a világ legnagyobb célrégiója először haladta meg egy negyedévben a járvány előtti szintet (+1% 2019 első negyedévéhez képest). A régió az év első három hónapjában 120 millió nemzetközi turistát regisztrált, amit a régión belüli erőteljes kereslet támogatott.
  • Afrikában 5%-kal több érkezőt fogadtak 2024 első negyedévében, mint 2019 első negyedévében, és 13%-kal többet, mint 2023 első negyedévében.
  • Az amerikai kontinens gyakorlatilag visszanyerte a járvány előtti számokat ebben az első negyedévben, az érkezések a 2019-es szint 99%-át érték el.
  • A nemzetközi turizmus gyors fellendülése tapasztalható Ázsiában és a csendes-óceáni térségben, ahol az érkezések 2024 első negyedévében a járvány előtti szint 82%-át érték el, miután 2023-ban 65%-os volt a visszaesés.

A nemzetközi turizmusból származó bevételek 2023-ban elérték az 1,5 billió USD-t, ami nominálisan a járvány előtti szint teljes, de reálértéken, az inflációval kiigazítva 97%-os helyreállását jelenti. Régiók szerint Európa termelte a legmagasabb bevételeket 2023-ban, az úti célok 660 milliárd USD-t kerestek, ami reálértéken 7%-kal haladja meg a járvány előtti szintet. A nemzetközi turizmusból származó teljes exportbevétel – beleértve a bevételeket és az utasforgalmat is – 2023-ban elérte az 1,7 billió USD-t, ami reálértéken a járvány előtti szint 96%-a. A turizmus közvetlen GDP-je visszanyerte a járvány előtti szintet, és 2023-ban a becslések szerint eléri a 3,3 billió USD-t, ami a globális GDP 3%-ának felel meg. A rendelkezésre álló adatok alapján több úti cél is figyelemre méltó eredményeket ért el a bevételek tekintetében ebben a negyedévben a 2019-es szintekhez képest, köztük van Szerbia (+127%), Törökország (+82%), Pakisztán (+72%), Tanzánia (+62%), Portugália (+61%), Románia (+57%).

A nemzetközi turizmus 2024-ben várhatóan teljesen helyreáll, amit az erős kereslet, a jobb légi összeköttetések, valamint Kína és más nagy ázsiai piacok folyamatos fellendülése támogat. Az ENSZ legfrissebb turisztikai bizalmi indexe pozitív kilátásokat mutat a következő nyári szezonra, a 2024. május-augusztusi időszakra vonatkozó 130-as értékkel (a 0-tól 200-ig terjedő skálán), ami az idei év elejéhez képest kedvezőbb hangulatot tükröz.

Az ENSZ Turisztikai Szakértői Testülete szerint a nemzetközi turizmus jelentős kihívásokkal néz szembe gazdasági és geopolitikai tényezők miatt. Az IMF jelentése szerint a gazdasági fellendülés lassú, régiónként eltérő mértékű. A tartós infláció, magas kamatlábak, ingadozó olajárak és kereskedelmi zavarok miatt a szállítási és szállásköltségek magasak maradnak. A turisták inkább a jó ár-érték arányt keresik, és a közeli úti célokat részesítik előnyben, miközben az extrém időjárási jelenségek is befolyásolják utazásaikat. A geopolitikai feszültségek, mint az Ukrajna elleni orosz agresszió és a Hamász-Izrael konfliktus, szintén bizonytalanságot okoznak. A nemzetközi turizmus fellendülése érdekében a kormányoknak javítaniuk kell a turizmus irányítását, hogy a közösségek és a lakosok érdekei előtérbe kerüljenek (UN Tourism).