A globális szállodaipar számtalan kihívással nézett szembe 2023-ban, amelyek jelentős hatással voltak a működésre és az általános nyereségességre. Az év több természeti katasztrófával indított (Japán földrengés, Maui erdőtüzek, Kínai áradások), politikai problémák is nehezítik a szektort (Ukrajna, Gáza, Houthi), és nem mehetünk el szó nélkül a COVID19 járvány és hatásai mellett sem.

EURÓPA

2023 egy jeles év volt az európai szállodák számára, miután áthidalta a Covid utáni 2022-es évet. Az év eleji fellendülés óta ugyan már lassult a bevétel-növekedés, de az európai hotelek még így is előnyösebb helyzetben vannak, mint amire 18 hónapja számítottak. Nem minden szempontból ilyen kedvező a helyzet, a magas infláció, emelkedő energiaárak, ellátási lánc problémák és az emelkedő munkaerőköltségek meggyengítették a növekedést. Folyamatos a kihívás az F&B jövedelmezősége körül is, ugyanis ebben a szegmensben Európa nagy részén nyereségcsökkenés volt tapasztalható. A téma kiemelt helyet kap, és a szállodatulajdonosok azon dolgoznak, hogy egyensúlyt teremtsenek a vendégek változó igényei és az F&B jövedelmezőségének fenntartása között. A wellness bevételek, beleértve a gyógyfürdőket és az egészségklubokat, jól állnak és felváltják az F&B nyereség egy részét, növelik a vendégforgalmat, továbbá a vendégköltést. A jövőre nézve, a bevételek lassulnak, de pozitív jelek mutatkoznak arra, hogy a költségek is vissza csökkennek a járvány előtti szintre.

AMERIKA

Amerikában 2023-ban stabilizálódást tapasztaltak. Az év végi eredmények már enyhén magasabbak voltak, nominálisan, mint 2019ben, azonban nem volt egyenletes a kontinens különböző pontjain a teljesítmény. Az előszezonban, bár két számjegyű a növekedés, az egy szobára jutó bevétel és nyereség szerényebb, 12,6%-os, illetve 12,7%-os növekedést mutatott.  „Miután a világjárvány idején az amerikai üdülőhelyeken erőteljes növekedés volt tapasztalható, az amerikai utazók visszatértek Európába, ami az amerikai üdülőhelyek növekedésének megtorpanását eredményezte. 2024-ben, a jelenlegi makrogazdasági feltételek fennmaradását feltételezve, az amerikai utazási szokások normalizálódnak, és az amerikai üdülőhelyek megtartják méltányos részesedésüket az amerikaiak utazásaiból.” A jövedelmezőséget megnehezítő kulcstényező az Egyesült Államokban a munkaerőköltségek folyamatos emelkedése volt. A bérköltség növekedésének egy része a létszám helyreállásának és a szolgáltatási színvonal normalizálódásának következménye, de az is igaz, hogy sok szálloda még mindig munkaerőhiánnyal küzd, amit azt is okozza, hogy mennyivel drágább lett minden egyes munkaóra. Egyre többször kellett harmadik országbeli munkavállalót alkalmazni, ami a munkaerő összetételének jelentős megváltozásához vezetett (2,7%-ról 5,3%-ra). Összességében az adatok azt mutatják, hogy az általános bevételi, kiadási és jövedelmezőségi tendenciák normalizálódtak, de ne felejtsük el, hogy a vendégek már viselkedésüket és preferenciáikat tekintve is megváltoztak, a technológia is gyors ütemben fejlődik, és a gazdasági környezet, amelyben a szállodák értékesítenek is nagyon megváltoztak.

KÖZEL – KELET

A Közel-Keletnek számos kihívással kellett szembenéznie, de 2023-ban több fejlődési lehetősége is adódott, így a régió szállodai teljesítmény szempontjából dinamikus évnek könyvelhető. A COVID-19 világjárványból való globális kilábalás üteme, a geopolitikai változások és a változó fogyasztói preferenciák kulcsfontosságú szerepet játszottak a szállodaipar helyzetének alakításában. A helyzet az egyes régiókban eltérést mutat, a fellendülés nem volt egyenletes. Azonban minden osztályban növekedés tapasztalható, különösen a luxus és ultraluxus szállodák esetén, ahol a haszonkulcsok több mint 10 százalékponttal nőttek.  A költségoldalon, és különösen a munkaerő területén a régió nagyon pozitív eredményeket mutatott be 2023-ban, mivel az árrések jelentősen alacsonyabbak maradtak, mint a járvány előtti időkben, sőt éves szinten még enyhén csökkenni is tudtak.  A pozitív tendenciák ellenére a közel-keleti szállodáknak olyan kihívásokkal kellett szembenézniük, amelyek gyors alkalmazkodást igényeltek. Az olajárak ingadozása, a gazdasági bizonytalanságok és a világjárvány elhúzódó hatásai folyamatos kihívások elé állították az iparágat. Néhány szállodának át kellett értékelnie üzleti modelljét, és a költséggazdálkodásra, az innovatív marketingstratégiákra és a diverzifikált bevételi forrásokra kellett összpontosítania.

ÁZSIA – CSENDES – ÓCEÁNI TÉRSÉG

A térség kiválóan teljesített 2023-ban, de a teljesítményszintek itt sem voltak egységesek. Dél-Ázsia egyértelműen kilóg a sorból, különösen a november közepe és február közötti főszezonban, hiszen a forgalma csaknem megduplázódott Ázsia többi részének átlagához képest. A piaci szegmensek összehasonlítása érdekes volt a COVID utáni fellendülés éveiben: a legstabilabb hozamot az „extended-stay” és „select-service” szolgáltatások nyújtották, míg a luxus kategória messze meghaladta az összes többi szegmens GOPPAR-árrését. A jutalékok és foglalási díjak továbbra is forró vitatéma a térségben, mivel az OTA-k továbbra is csökkentik a közvetlen foglalásokat. A nagy márkák közül néhányan a méretüket és hatalmukat kihasználva tárgyalásokat folytattak alacsonyabb százalékos ajánlatokért, és nagymértékben befektetnek a hűségprogramokba és saját digitális marketingjükbe, hogy növeljék a több közvetlen foglalást és a jutalékok csökkentését. Az értékesítési és marketingköltségeken belül azonban a legnagyobb növekedést 2019 és 2023 között ismét a jutalékok jelentik. Ahogy az APAC belép a stabilabb 2024-es évbe, a hangsúlyt a MICE-üzletág nagyobb részének visszaszerzésére kell helyezni, vonzani kell további üzleti utazókat. (HOTSTATS globális szállodai teljesítményértékelés)