Európai Szövetségeink a FoodServiceEurope és a HOTREC, valamint az Élelmiszergyártók Szövetsége (FoodDrinkEurope) szakszervezeti partnerükkel az EFFAT-tal közös felhívással fordult az Európai Unió vezetőihez a koronavírus-válságból való kilábalás és az újraindulás megtervezés ügyében. Ez tegye lehetővé, hogy a szállodák, éttermek, bárok, kávézók, közétkeztetési vendéglátóhelyek túléljék a válságot, és foglalkoztathassák sok millió alkalmazottjukat Európa szerte. Becslések szerint 2020 első negyedében az ágazat forgalmának 80-90%-át elveszítette, így cégek ezrei válhatnak fizetésképtelenné és a jelenleg ideiglenes munkanélküliségre kényszerült alkalmazottak milliói veszíthetik el állásaikat. A válság előtt ez az ágazat 12 millió dolgozót foglalkoztatott és az EU GDP-jének 10%-át adta. Most 6,4 millió álláshely van veszélyben. Az érintett ágazatok képviselői egy fenntartható újraindulási modellre tartanak igényt, melyben a dolgozók és a fogyasztók egészsége lesz az első számú prioritás, de ehhez támogatásokra is szükség lesz. A fogyasztói bizalom visszaépítését a WHO kézikönyvének élelmiszer ágazatra vonatkozó ajánlásai alapján javasolják szabályozni csakúgy, mint a szálláshely szolgáltatási szektort.

Mindezek alapján javaslatuk, hogy az újraindítási terv költségvetéséből jelentős összeg a turizmus ágazat újraindítására kerüljön felhasználásra.

Egyes tagországokban eltérő mértékben az ágazat már részesült likviditási támogatásban, pénzügyi könnyítésekben, néhol bizonyos élelmiszerek és italok áfakönnyítése is történt. Örömmel láttuk, hogy sok tagország a foglalkoztatás védelmére a rövid idejű foglalkoztatás különféle támogatási formáit is bevezette. A SURE mechanizmus jó eszközként szolgált. Javasolják, hogy a fontosabb lépései folytatódjanak, de az egyes intézkedések bevezetése előtt kerüljön sor konzultációra a szociális partnerekkel.