A Randstad januárban közzétette idei HR trendjeit, melyben 13 szektor, köztük a HORECA is szerepel. Ebben a szektorban a megkérdezett 12 vállalat nem fog nettó árbevétel csökkenéssel számolni az idei évben, 58%-uk növekedést prognosztizál, 25%-uk stagnálást vár, a maradék 17% pedig még nem tudja. Az összes válaszadót tekintve 4-10% közötti nettó árbevétel növekedést várnak, ami megegyezik a HORECA szektor várakozásaival.
Az összes megkérdezett körében 2024-ben a következők jelentik majd a legnagyobb kihívásokat: a magas infláció miatt megnövekedett bér- és üzemeltetési költségek, továbbá munkavállaló vesztés a bérinfláció miatt. Ezek a tényezők fokozottan nagy kihívást jelentenek a HORECA szektorra is.
Munkaerő-állományt vizsgálva a HORECA szektort képviselő válaszadók 33%-a számol növekedéssel és 31%-uk csökkenéssel. Az összes iparágat vizsgálva a 31%-os csökkenés a legnagyobb mind közül, míg a 33%-os növekedés csak 7. helyen szerepel. A fluktuáció ebben az évben a HORECA szektorban lesz a legmagasabb. Legnagyobb arányban (64%-ban) 30% feletti lesz ez a mutató idén, ami különösebb meglepetést nem okoz a szektorban. Az új munkaerő felvételének okai az üzleti növekedés, a vállalat országos vagy nemzetközi növekedése, illetve az új készségekre való szükség. A legnagyobb HR kihívások az új munkavállalók bérezésével, a meglévők megtartásával és az alkalmazottak elkötelezettségének megőrzésével kapcsolatosak. Ezeket leginkább fizetésemeléssel továbbképzésekkel és rugalmasabb munkavégzési lehetőséggel igyekeznek megoldani a munkáltatók. 2023-ban a cégek nagyobb mértékben adtak fizetésemelést, mint terveztek – legnagyobb arányban 11-15% közötti növekedés volt tapasztalható. Ebben az évben átlagosan kevesebbet fognak emelni a bérköltségeken, azonban az emelés mindenhol várható lesz. A HORECA szektorban javarészt 6-10% közötti béremelést terveznek, viszont a válaszadók 42%-a tervez 11-15% közti fizetésemelést. Ez az arány a szállítmányozás és logisztika szektor után a második az összes szektort nézve. A munkavállalók minden szektorban magasabb béremelésre várnak, mint amennyit a munkavállalók terveznek.
A vállalatok legnagyobb vonzereje 2024-ben ugyancsak a versenyképes bérezés és a munka-magánélet egyensúlyt biztosító tényezők lesznek. Azonban a munkahely-váltáskor a legfőbb érvek a fizetés mellett a jobb karrierépítési lehetőségek voltak. Ezek alapján feltételezhető, hogy a rugalmas munkarend mellett a munkavállalóknak az átláthatóbb és egyértelműbb karrierépítési lehetőségeken lenne érdemes dolgozniuk, hogy legjobb munkavállalóikat megtarthassák.
A jelentés kitér a Mesterséges Intelligencia (MI) helyzetére is. A válaszadók szerint a következő területeken fogják alkalmazni az MI adta eszközöket: adminisztráció (58%-uk fogja alkalmazni), marketing és reklám (38%), ügyfélszolgálat és support (38%), pénzügy és könyvelés (35%) és HR menedzsment (32%). A legnagyobb kihívást az MI alkalmazásakor a kevés hozzáértő szakember fogja jelenteni, illetve ilyen rendszerekben tárolt adatok biztonságának és bizalmasságának kezelését. Ha a HORECA-ra fókuszálva próbáljuk ezeket a trendeket levetíteni, akkor a nagy hotelláncok back-office folyamatain kívül nehéz lesz elképzelni ezeknek az újításoknak a térnyerését. Mivel ezek megjelenő új technológiák a hasznosságuktól függetlenül az alkalmazásuk rendkívül drága lesz, amit nehezen tudna kigazdálkodni a KKV-k által dominált szektor.