Jelenleg is folynak a jogalkotási viták az EU zöld követelésekre vonatkozó javaslatáról, egy olyan irányelvről, amely a környezeti állításokra és címkékre vonatkozó új igazolási és kommunikációs szabályokat állapítana meg. A tagállamok közötti megbeszélések még csak most kezdődtek, de néhányan máris aggodalmukat fejezték ki a tervezett túlzott szankciókkal kapcsolatban. Emlékeztetőül: a javaslat szerint a jogsértés 12 hónapos eltiltást vonna maga után a közbeszerzési pályázatoktól. Az Európai Parlamentben néhány parlamenti képviselő is aggodalmának adott hangot, hogy ez a szankció nem arányos.
Az Európai Parlamentben jelenleg az a legvitatottabb kérdés, hogy hogyan lehetne létrehozni egy működőképes előzetes jóváhagyási eljárást. A javaslat szerint minden állítást és címkét nemzeti szinten ellenőröknek (magánszervezeteknek) kell előzetesen jóváhagyniuk, mielőtt azokat a fogyasztókkal közölni lehetne, ami jelentős nehézségeket okozhat a követeléseket megfogalmazó vállalatok számára.
A Parlamentnek március végéig kell kialakítania álláspontját, míg a Tanács júniusban szeretne megállapodásra jutni. Amint mindkét intézmény kialakítja álláspontját, megkezdik a tárgyalásokat, ami azt jelenti, hogy a végleges megállapodás az év végére megszülethet.