Szövetségünk koordinálta az ágazat 5 nagy szövetségének (MUISZ, MSZÉSZ, MABEUSZ, MARESZ, VIMOSZ) első válságügyi intézkedések kérdéskörében szervezett akcióját. Az e célból felsorolt intézkedések első része be is került a kormány első válságkezelő csomagjába. Köszönjük valamennyi érintett rendkívül aktív közreműködését.

Az öt szövetség és a közétkeztetés ügyében a KÖZSZÖV-VIMOSZ újabb javaslatokat is juttatott el a döntéselőkészítőkhöz (a munkaerő megtartása itt is kulcskérdés). Reméljük, hogy az április 7-én bejelentendő intézkedéscsomag ezek jó részét tartalmazza majd.

Szövetségünk vezetői részt vettek az MGYOSZ koronavírus-válsággal foglalkozó videókonferenciáján. Prioritás a munkaerő megtartás. Igény pontjaink között szerepelt, hogy az állam időben – akár előre fizessen, az euró árfolyam elcsúszásából keletkezett többlet forrás felhasználásával is. Kiemelt kérdésként kezeljék a cégek likviditási helyzetének fenntartását és a logisztikai szállítási feladatok biztosítását, az EU-tagországokkal is egyeztetve. A várhatóan tartós válság utáni újrakezdés forgatókönyvének kidolgozásához is hozzá kívánunk járulni.