Többszöri érdeklődésünkre hivatalos állásfoglalást kaptunk az Energiaügyi Minisztériumtól a kötelező visszaváltási díjas rendszerrel kapcsolatos kérdéseinkre. Ennek lényegesebb megállapításai:

  • Az éttermek lehetnek önkéntes visszaváltási helyek a koncessziós társaság által meghirdetett pályázat alapján. A vendéglátóipari egységek esetében elsősorban a kézi visszaváltás alkalmazása jöhet szóba, melynek támogatását szolgálja a mobil visszaváltó automata szolgáltatás. Ennek igénybevétele 1000 darab ép palack esetén lehetséges. Ebben az esetben az étterem minden visszaváltott egyutas palack után kezelési díjat is kap a koncessziós társaságtól. Nincs kötelezettség a visszaváltási hellyé válásra.
  • Fontos megjegyezni, hogy a vendéglátóipari egységek esetében egy kivételre lehet számítani a kötelező visszaváltási díj alkalmazása terén. Ha a vendég helyben fogyaszt, és a visszaváltási díjas termék csomagolása nem kerül átadásra, akkor a vendéglátóegységnek nem kell a visszaváltási díjat felszámítania.

Ezen új rendszer alkalmazásával a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. tájékoztatása alapján, a vendéglátóhelyeknek lehetőségük lesz a mobil visszaváltó automatás szolgáltatás igénybevételére, mint „üzleti fogyasztók” a náluk összegyűlt üres egyutas palackokra is. Ekkor a koncessziós társaság időközönként, mobil automatával biztosítja a csomagolás visszaváltását, amelyhez kapcsolódóan a visszaváltási díj közvetlen bankszámlára térítése is kérhető. Kezelési díj azonban ebben az esetben, fogyasztói visszaváltás hiányában, nem jár a vendéglátóhelynek.