A Turisztikai Világszervezet vezetésével kidolgozott úttörő statisztikai keretrendszert mind a 193 tagállam elfogadta. A turizmus fenntarthatóságának mérésére szolgáló statisztikai keretrendszer (MST) így a turizmus gazdasági, társadalmi és környezeti szempontjainak mérésére szolgáló, nemzetközileg elfogadott referenciakeret lesz. Az elfogadás történelmi mérföldkő az ágazatban rejlő lehetőségek teljes körű kiaknázása felé, megoldást nyújtva a turizmus fenntarthatóságának hatékony értékeléséhez szükséges harmonizált módszertan iránti sürgető igényre.

„A turizmus a pozitív változások hatalmas ereje, ha felelősségteljesen és fenntarthatóan irányítják. A turizmus fenntarthatóságának mérésére szolgáló statisztikai keretrendszer elfogadása paradigmaváltást jelent, amely a GDP-n túlmutatva lehetővé teszi annak mérését, ami az emberek és a bolygó számára a legfontosabb.”

Ez az eredmény egy hétéves folyamat gyümölcse, amelyet Ausztria és Spanyolország vezetett a Turisztikai Világszervezet Statisztikai Bizottságának társelnökeiként, Szaúd-Arábia és a Seychelle-szigetek pedig társelnökként. A bizottság égisze alatt a keretrendszer kidolgozása a turizmus fenntarthatóságának mérésével foglalkozó, több mint 40 országból és több mint 30 nemzetközi és regionális szervezetből – köztük az Turisztikai Világszervezet Statisztikai Bizottsága, a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO), a szubnacionális hatóságok és megfigyelőközpontok, a tudományos élet és mások – álló, több érdekelt felet tömörítő szakértői csoport rendkívüli munkájának köszönhetően valósult meg.

A jövőre nézve a Bizottság egy végrehajtási program kidolgozását kezdte. A Bizottság legutóbb 2008-ban fogadott el statisztikai szabványt az turizmusra vonatkozóan, amikor a turisztikai statisztikákra vonatkozó nemzetközi ajánlásokat és a turisztikai szatellitszámla keretrendszerét mutatták be.

A Turisztikai Világszervezet Statisztikai Bizottságának keretében Ausztria, Spanyolország és a Turisztikai Világszervezet közösen szervezte meg a „A turizmus fenntarthatóságának mérése: A szakpolitika és a statisztika közötti szakadék áthidalása” című magas szintű kísérő rendezvényt, a Turisztikai Világszervezet Gazdasági és Környezeti Számviteli Bizottságával együttműködve (UN Tourism).